Default – Above Header Ads

Pengawal Selia Kewangan Turki Merancang Untuk Mengawal Selia Pasaran Kripto

Lembaga Pasaran Modal Turki mempunyai rancangan untuk mengawal transaksi kripto, menurut sumber tempatan. Lembaga Pasaran Modal Turki (CMB), badan kawal selia yang menyelia pasaran sekuriti di negara ini, sedang membangun garis panduan untuk memerhati, mengaudit, dan mengawal selia pasaran kripto di negara ini, kata jurucakap media utama Turki Hurriyet pada 4 Januari.

Pihak berkuasa di Turki memiliki kebimbangan mengenai perlindungan para pelabur dalam pasaran kripto. Kerajaan mengamanahkan CMB dengan pembangunan rangka kerja pengawalseliaan untuk pasaran kripto, menurut laporan itu. Atas permintaan kerajaan, CMB merancang untuk meningkatkan usaha untuk mengaudit dan mengawal pasaran kripto di Turki pada tahun 2020.

Menekankan potensi Turki dalam kedua-dua bidang kripto dan blockchain, pakar kewangan Erkan Oz menjelaskan struktur hukum Lembaga Pasar Modal (CMB) akan mempercepat pertumbuhan ekosistem kripto tempatan. “Saya rasa CMB juga akan melindungi hak pelabur, yang akan membawa lebih banyak pelabur untuk mempercepatkan pertumbuhan projek dalam industri,” katanya.

Ketua Pengarang Blockchain Turkey Platform Ahmet Usta menyatakan bahawa pasaran kripto, sama seperti pasaran lain, perlu dikawal untuk melindungi hak dan keselamatan pelabur: “Sebaliknya, peraturan yang berlebihan atau cukai berat akan merugikan pasaran dan menghambat inovasi. Usaha-usaha ini memerlukan keseimbangan antara perlindungan dan dorongan ketika peraturan-peraturan. Turki mempunyai pasaran kripto yang dinamis akan menarik para pelabur global, dan struktur ini harus dipertahankan sementara menghindari persaingan yang tidak adil dengan alat-alat pelaburan yang lain.”

Rujukan:

http://bigpara.hurriyet.com.tr/haberler/ekonomi-haberleri/kripto-paralara-spk-denetimi_ID1459467/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.