Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Pengawalselia Kewangan Switzerland Arah Bank Untuk Meletakkan Dagangan Kripto Sebagai Berisiko Tinggi

 

Lembaga Pemantauan Pasaran Kewangan Switzerland (FINMA) memberikan panduan ketat kepada bank-bank yang ingin berdagang dalam aset kripto. Menurut laporan dari Swissinfo.ch, FINMA telah mengeluarkan surat kepada organisasi perakaunan EXPERTsuisse, menyatakan pendiriannya mengenai bagaimana institusi kewangan harus menilai aset kripto apabila mengira penampan modal untuk menyerap kerugian.

FINMA berkata ia menasihati bank dan peniaga sekuriti untuk menetapkan “risiko rata sebanyak 800% untuk menampung risiko pasaran dan kredit” terhadap aset kripto. Ini bermakna, misalnya, jika harga Bitcoin saat ini adalah $ 6,000, lembaga-lembaga perlu menilai setiap Bitcoin pada buku mereka pada $ 48,000. Panduan ini menggunakan paras yang tinggi dan menyamai peringkat dana lindung nilai, menurut laporan itu, yang bermaksud FINMA menganggap nilai aset kripto menjadi sangat tidak menentu.

Swissinfo.ch melaporkan bahawa FINMA juga menetapkan jumlah perdagangan kripto pada 4 peratus daripada jumlah modal bank, dan berkata mereka harus melaporkan kepada pihak berkuasa jika mereka mencapai batasan tersebut. Walaupun FINMA belum lagi mengeluarkan peraturan rasmi untuk bagaimana bank Swiss harus menangani mata wang kripto di bawah peraturan perbankan antarabangsa Basel III, menurut laporan itu.

Sumber:

https://www.swissinfo.ch/eng/business/risk-weighting_swiss-regulator-gives-risk-guidance-on-crypto-trading/44518298