Pengawalselia Telekom India Menggunakan Blockchain untuk Mencegah Spam Telemarketing

Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Telekom India (Trai) merancang untuk menggunakan blockchain untuk menghalang komunikasi telemarketing yang tidak diminta, menurut laporan pada 30 Mei. Trai mendakwa bahawa teknologi itu akan membolehkan pengawal selia untuk tepat mengesan spammer telemarketing ‘pesky’, yang sering menggunakan nombor telefon 10 angka yang tidak berdaftar untuk mengelakkan pengesanan. 

Pengerusi Trai RS Sharma mendakwa Trai adalah “mungkin organisasi pertama” untuk melaksanakan blockchain sebagai RegTech (teknologi pengawalseliaan) “pada skala besar”. Menurut Sharma, 30 juta mesej komersial dihantar di India setiap bulan, di mana banyak yang tidak diinginkan. Setakat ini, 230 juta pelanggan dilaporkan telah didaftarkan untuk pendaftaran “Do Not Disturb” Trai, yang berkuatkuasa pada tahun 2010, tetapi setakat ini gagal meruntuhkan operasi telemarketer.

 Blockchain boleh dimanfaatkan sebagai rekod digital yang menjejaki “keseluruhan komunikasi antara penyertaan yang terlibat.” Walaupun dalam kes-kes di mana seorang spammer menggunakan nombor 10 angka, pengguna telekom boleh melaporkan komunikasi dan data boleh dipadankan dengan pantas menggunakan blockchain.

Sumber: 

https://cointelegraph.com/news/indias-telecom-regulator-to-use-blockchain-to-prevent-pesky-telemarketing-spam

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.