Default – Above Header Ads

Pengawalseliaan Telekom UK Terima Geran Untuk Menggunakan Teknologi Blockchain Dalam Pengurusan Nombor Telefon

Pejabat Komunikasi (Ofcom) United Kingdom (U.K.) telah menerima geran £ 700,000 ($ 916,00) daripada Jabatan Perniagaan, Tenaga dan Strategi Perindustrian (BEIS) untuk meneroka teknologi blockchain. Geran ini akan membantu pengawalselia telekom U.K. memeriksa bagaimana blokchain dapat meningkatkan pengurusan nombor telefon talian darat.

BEIS adalah sebuah jabatan kerajaan yang disokong oleh 46 agensi dan badan awam,  bertanggungjawab untuk perniagaan, strategi industri, sains, inovasi, dan dasar tenaga dan perubahan iklim. Mengikut pengumuman, Ofcom berhasrat untuk melibatkan peserta industri untuk menguji pergerakan dan pengurusan “berjuta-juta” nombor telefon menggunakan teknologi blockchain, sementara agensi itu sendiri akan menyelaraskan kerja. “Kami menerbitkan blocknombor ini kepada pengendali telekom, yang mereka akan menguruskan nombor dan pergerakan (porting) keluar masuk dari kawalan mereka,” menurut kenyataan tersebut.

Menurut pengawal selia, percubaan sebelumnya untuk membentuk pangkalan data berpusat tidak berjaya kerana halangan kerjasama dan kos yang tinggi – dua perkara yang teknologi blockchain akan dapat menyelesaikan. Ofcom mencatatkan potensi teknologi blockchain, memetik pengurangan kos pengawalseliaan dan perniagaan, pengurusan gangguan panggilan dan penipuan yang lebih berkesan, dan “meningkatkan kelincahan industri” sebagai faedah utamanya.

Sumber:

https://www.ofcom.org.uk/about-ofcom/latest/features-and-news/blockchain-technology-uk-telephone-numbers

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.