Default – Above Header Ads

Pengawalseliaan yang Memupuk Inovasi Fintech di Britain

Jabatan Perbendaharaan UK telah mengumumkan pelancaran pasukan petugas mata wang kripto yang terdiri daripada Bank of England (BOE) dan Lembaga Kelakuan Kewangan (FCA) yang akan mengawal dan menyokong teknologi kripto. FCA baru sahaja mengeluarkan sandbox pengawalseliaan global fintech pada 19 Mac sebagai cara untuk mempromosikan perkembangan fintech inovatif tanpa memerlukan proses pengawalan yang ketat untuk ujian.

Philip Hammond, Menteri Kewangan UK, dalam satu kenyataan bahawa pasukan petugas baru ini akan berusaha mewujudkan standard industri demi memudahkan kerjasama fintech dan bank, serta menyokong inovasi industri fintech: “Saya komited untuk membantu sektor ini berkembang, dan kami akan memastikan UK kekal di hadapan dalam revolusi digital […]. Selain itu, pasukan petugas baru akan membantu UK untuk menguruskan risiko berkaitan aset kripto, serta memanfaatkan potensi yang mendasari teknologi ini. ”

Pada awal bulan Mac, gabenor BOE Mark Carney berkata bahawa mata wang kripto harus dikawal selia – bukannya diharamkan – dan mematuhi piawaian yang sama dengan sistem kewangan tradisional. Juga hari ini, UK akan menandatangani perjanjian “fintech bridge” dengan Australia, membolehkan produk British memasuki pasaran fintech Australia dan mewujudkan ruang bagi wacana terbuka antara Britain dan dua pengawal selia industri fintech Australia, Innovate Finance dan Fintech Australia.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/britain-introduces-crypto-task-force-to-foster-fintech-innovation