Default – Above Header Ads

Pengguna Bitcoin kini Boleh Akses Dompet Lightning Network, Éclair

Pengguna Bitcoin kini boleh mengakses Lightning Network (LN) melalui peranti mudah alih mereka, berikutan perlaksanaan baru dari ACINQ, syarikat mata wang kripto Perancis. Pada hari Rabu, pemaju yang berpangkalan di Paris mengeluarkan versi utama utama Eclair Wallet, dompet LN mudah alih yang serasi dengan peranti Android versi 5.0 dan ke atas. Aplikasi ini adalah dompet mudah alih pertama untuk menambah sokongan LN, perkembangan utama yang diberikan bahawa salah satu kes penggunaan utama LN adalah pembayaran harian.

Eclair – yang ditulis dalam Scala – adalah salah satu daripada tiga pelaksanaan LN semasa. Lnd, yang sedang dibangunkan oleh Lightning Labs, ditulis dalam Go, manakala c-lightning – yang dikembangkan oleh Blockstream – ditulis dalam C. Aplikasi Eclair berhubung dengan kedua-dua blockchain Bitcoin normal dan rangkaian Lightning Rantaian dari luar rangkaian, jadi pengguna tidak memerlukan dompet Bitcoin berasingan untuk urus niaga di atas.

Sebaliknya, dana yang disimpan dalam saluran LN tidak boleh disokong melalui aplikasi itu, jadi pengguna akan kehilangan dana jika mereka kehilangan akses ke peranti mudah alih mereka – seolah-olah dana itu disimpan dalam dompet fizikal. Selain itu, perisian LN baru-baru ini memasuki beta, jadi walaupun pelaksanaan tertentu telah secara teknikal dianggap siap, ia juga masih dalam ujian dan memiliki bug dan kelemahan lain yang mungkin menyebabkan pengguna kehilangan dana mereka.

Sumber:

https://www.ccn.com/lightning-network-wallet-eclair-now-available-on-mobile/