Default – Below Header Ads

Penggunaan Internet Korea Utara Melonjak 300% Setelah Rejim Beralih Kepada Penggunaan Matawang Kripto

Penggunaan Internet Korea Utara menyaksikan peningkatan 300% dalam tempoh tiga tahun yang lalu, kerana rejim negara terus bergantung pada matawang kripto untuk pelbagai aktiviti. Eksploitasi teknologi kripto dan blockchain adalah antara taktik utama bagi negara untuk menjana pendapatan serta pemindahan dan penggunaan dana yang diperoleh secara haram, kata sebuah kajian baru.

Bertajuk “How North Korea Revolutionized the Internet as a Tool for Rogue Regimes,” kajian itu dikeluarkan pada 9 Februari oleh Insikt Group, sebuah cabang perisikan firma keselamatan siber yang berpangkalan di Amerika Syarikat, iaitu Recorded Future. Laporan itu menganalisis aktiviti internet kepimpinan senior Korea Utara antara 1 Januari 2019 dan 1 November 2019. Menurut kajian itu, Korea Utara terus mengeksploitasi matawang kripto sebagai senjata strategik, dengan elit politik dan tentera negara dilaporkan terlibat dalam penggodaman besaran bursa perdagangan kripto Korea Selatan, penipuan, dan perlombongan kripto. Di samping operasi perbankan yang tidak sah dan kerja jenayah teknologi maklumat peringkat rendah dan jenayah kewangan, penjanaan dan pencurian matawang kripto telah menjadi alat utama untuk menjana pendapatan dan mengelakkan sekatan dan peraturan antarabangsa, menurut kajian itu.

Menurut Insikt, internet telah menjadi alat kritikal bagi pemimpin Korea Utara, yang menyediakan bukan sahaja sumber untuk penjanaan pendapatan, tetapi juga alat untuk mendapatkan pengetahuan yang dilarang seperti data mengenai program peluru berpandu balistik dan operasi siber. Kajian itu juga menyatakan bahawa warga Korea Utara yang terlibat dalam jenayah siber sering dihantar ke luar negara untuk mendapatkan latihan lanjutan dan pengetahuan berkaitan nuklear yang dilarang oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Rujukan:

https://www.recordedfuture.com/north-korea-internet-tool/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.