Pengurus Dana Kripto: Bitcoin ETF Akan Mula Diluluskan

John Hyland, ketua global dagangan untuk Bitwise Asset Management, memberitahu ETF.com, beliau percaya Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dapat segera meluluskan ETF mata wang kripto. Hyland, yang memainkan peranan penting dalam membangunkan komoditi dan minyak ETF pertama dalam peranannya sebagai CIO di Dana Komoditi Amerika Syarikat, berharap untuk memperkenalkan beberapa ETF kripto pertama. Tahun lepas, Bitwise membuka dana mata wang kripto peribadi.

Hyland fikir kekhuatiran SEC mengenai ETF kripto telah banyak ditangani. Bitwise telah menyimpan aset kripto dana swastanya dalam penjagaannya yang dikawal selia, perkhidmatan lima syarikat kediaman ETF yang besar sedang mempertimbangkan tawaran. ETF tidak memegang duit syiling, katanya, tetapi swap atau niaga hadapan pada mata wang kripto. Pertukaran ETF atau niaga hadapan ETF boleh dipelihara oleh penjaga ETF yang menguruskan mata wang berasaskan niaga hadapan atau komoditi ETF.

Hyland fikir SEC akan meluluskan ETF kripto pada 2019 jika tidak berbuat demikian dalam beberapa bulan akan datang. Pengawal selia, beliau mengakui, akan mendapati lebih mudah untuk meluluskan produk yang berkaitan dengan niaga hadapan sejak niaga hadapan bitcoin, yang kini didagangkan di bursa berasaskan Chicago CME dan CBOE, dikawal selia di Amerika Syarikat. Walaupun beliau membayangkan pengawal selia yang membenarkan produk berasaskan niaga hadapan, namun dia melihat memiliki aset asas sebagai prospek jangka panjang yang lebih baik.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-etf-coming-soon-crypto-fund-manager/