Default – Above Header Ads

Penyedia Insurans Hong Kong Meneroka Platform Blockchain Untuk Insurans Kenderaan Bermotor

James Lau, Setiausaha Perkhidmatan Kewangan dan Perbendaharaan Hong Kong, menyampaikan penerimaan tahunan Persekutuan Insurans Hong Kong (HKFI) pada 12 April, di mana beliau menggariskan beberapa inovasi yang Lembaga Insurans Bebas Hong Kong (IA) dan HKFI yang akan dilaksanakan oleh mereka.

“Penggunaan teknologi blockchain dapat meningkatkan kecekapan perniagaan dan membolehkan penanggung insurans menikmati akses mudah dan selamat ke data tepat pada masanya dan tepat,” kata Lau kepada peserta. “Sehubungan dengan ini, saya gembira dapat melihat bahawa HKFI sedang membangunkan e-platform blockchain untuk insurans motor. Saya menggalakkan industri insurans untuk terus menumpukan lebih banyak sumber untuk menggunakan InsurTech.”

HKFI menggambarkan dirinya sebagai “badan pengawalseliaan diri penanggung insurans” yang diiktiraf oleh Kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, sendiri sebahagian daripada China. IA adalah pengatur insurans bebas yang mengambil alih tugas pengawalseliaan dari Pejabat Peserta Insurans pada tahun 2017.

Sumber:

https://www.ethnews.com/hong-kong-insurers-exploring-blockchain-platform-for-motor-vehicle-insurance