Penyelidik Akan Cipta Ranking Global ‘Moody’s Untuk Blockchain’

Sebuah institusi saintifik milik negara yang diawasi oleh Kementerian Industri dan Teknologi China (MIIT) telah mengumumkan bahawa ia akan menghasilkan penilaian bulanan projek blockchain. Diumumkan pada seminar yang dihoskan oleh Pembangunan Industri Maklumat Elektronik China (CCID), inisiatif ini akan melihat perkembangan sistem penarafan bebas – sama seperti Moody’s atau Standard & Poor – untuk ruang blockchain.

Digelar “Indeks Penilaian Rantaian Global Awam,” sistem itu pada mulanya akan memberi tumpuan kepada 28 projek blok utama, melihat keupayaan teknologi dan kes penggunaannya. Ditubuhkan pada tahun 1995, CCID adalah institut penyelidikan saintifik yang ditetapkan untuk MIIT, dan bertanggungjawab untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi, pembuatan dasar serta ujian perisian untuk pelbagai sektor.

Pada bulan Ogos 2017, CCID melancarkan jabatan penyelidikan blockchain yang berdedikasi yang terletak di bandar Qingdao, China, yang akan menjadi entiti utama untuk melaksanakan kerja-kerja penilaian blockchain. Laporan terperinci untuk pusingan pertama penilaian akan dikeluarkan pada hari-hari selepas seminar Jumaat baru-baru ini, kata para pegawai. Kerja perlaksanaan ranking global ini dijangka selesai menjelang akhir tahun depan, kata para pegawai minggu ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/china-backed-researchers-to-rank-the-worlds-blockchains/