Default – Below Header Ads

Penyelidik Reka Bentuk Mahkamah Digital Berasaskan Teknologi Blockchain Di Jepun

Sekumpulan penyelidik telah mencipta satu mekanisme berasaskan blokchain untuk melaksanakan fungsi undang-undang dengan apa yang dinamakan sebagai “mahkamah digital,” menurut pengumuman 6 April. Profesor Hitoshi Matsushima dari University of Tokyo, dan Shunya Noda dari University of British Columbia, telah memimpin projek itu, yang bertujuan untuk menyelesaikan pertikaian undang-undang tanpa memerlukan “proses undang-undang yang mahal”. Dalam pengumuman itu, Universiti Tokyo menjelaskan bahawa ini akan menjadi lanjutan idea sedia ada untuk kontrak pintar tanpa pentadbiran berpusat.

Universiti tersebut mengatakan bahawa manfaat sistem adalah bahawa kebanyakan peringkat berlaku bukan di blockchain, yang mana blockchain hanya digunakan untuk mengekalkan rekod pihak-pihak yang terlibat dalam pertikaian itu. Profesor Matsushima memberikan butiran tambahan mengenai reka bentuk mekanisme berasaskan blockchain tersebut: “Apabila disangka pelanggaran beberapa perjanjian, mereka yang terlibat menyampaikan pendapat mereka ke mahkamah digital ini. Pengadilan secara algoritma mengagregasi pendapat dan hakim pihak-pihak yang melanggar perjanjian mereka. Sekiranya mahkamah digital menilai bahawa sesuatu pihak melanggar perjanjian itu, pihak itu didenda dengan menahan deposit yang dibuat semasa perjanjian awal.”

Walau bagaimanapun, mereka menjelaskan bahawa terdapat faktor utama yang harus mereka hadapi dengan mekanisme ini. Teknologi itu, menurut para penyelidik, telah menerima “imej yang negatif” kerana sifatnya yang terdesentralisasi. Malah, mereka menyatakan kebimbangan bahawa mahkamah digital tersebut akan terbuka kepada isu yang sama.

Menjawab kebimbangan tersebut, Matsushima berkata seperti berikut: “Rantai blockchain dalam beberapa cara adalah pedang bermata dua. Tetapi sistem semacam ini menandakan permulaan paradigma ekonomi baru yang mesti diterima dan diterokai dan bukannya ditakuti dan diabaikan.”

Rujukan:

https://www.u-tokyo.ac.jp/focus/en/press/z0508_00100.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads