Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Penyelidikan BitMex: Peningkatan Skalabiliti Akan Membolehkan Bitcoin Terus Bersifat Terdesentralisasi

Penyelarasan nod Bitcoin (BTC) tidak mungkin berlaku jika tiada penambahbaikan yang telah dibuat kepada perisian, menurut cabang penyelidikan kepada bursa perdangangan kripto untuk BitMex. Penyelidikan BitMex mengukur masa muat turun Blok Awal (Initial Block Download – IBD) perisian Bitcoin Core yang dikeluarkan dari 2012 hingga 2019 yang diperlukan untuk memuat turun blockchain tersebut dan mengesahkannya dan berkongsi kesimpulan mereka dalam catatan blog yang diterbitkan pada 29 November.

Pasukan penyelidikan mendakwa bahawa versi lama perisian Bitcoin Core mungkin tidak dapat diselaraskan sekarang dan bahawa penambahbaikan penskalaan yang dibuat kepada perisian adalah penting untuk operasi rangkaian: “Versi lama Bitcoin bekerja keras untuk melaksanakan urus niaga yang berlaku dalam tempoh 2015 hingga 2016. Oleh itu, kami menyimpulkan bahawa tanpa peningkatan perisian, pelarasan awal hari ini mungkin hampir mustahil. “

Pasukan ini juga memperoleh versi Bitcoin Core sebelum 0.8.6, tetapi versi tersebut tidak dapat melaraskan datanya melepasi tempoh 2015-2016. Pasukan ini juga cuba menjalankan perisian lama pada perkakasan berspesifikasi lebih tinggi, tetapi tidak berjaya. Para penyelidik berkata: “Kami kemudian cuba menjalankan Bitcoin Core 0.7.0 pada mesin baru kami, dengan 64 GB RAM dan 8 pemproses Intel i9, namun nod masih tidak dapat melepasi pelarasan 2016. […] Pengurangan besar pada masa IBD dan ketidakupayaan nod lama untuk diselaraskan sepenuhnya menunjukkan jika tiada peningkatan skalabiliti ini, sekarang Bitcoin pada dasarnya akan mati, bahkan jika pengguna memiliki perkakasan spesifikasi tertinggi yang tersedia. “

Menariknya, sehingga Bitcoin Core 0.14.0 penambahbaikan skalabiliti nampaknya mengekalkan kelajuan dan mengekalkan masa pelarasan dalam jarak waktu yang cepat. Selepas siaran awal ini, populariti rangkaian Bitcoin dan saiznya mula berkembang lebih cepat daripada penambahbaikan berskala yang dibuat ke perisian, menyebabkan masa pelarasan lebih lama. Pasukan penyelidikan BitMex menyimpulkan: “Data juga menunjukkan bahawa inovasi teknologi tidak mungkin dapat bersaing dengan saiz blockchain yang sedang berkembang dan peningkatan masa IBD.”

Rujukan:

https://blog.bitmex.com/bitcoins-initial-block-download/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!