Penyelidikan NASA Mengkaji Teknologi Blockchain Ethereum Untuk Penerokaan Angkasa Lepas

Projek penyelidikan yang dibiayai dan dikendalikan oleh NASA sedang berusaha untuk memanfaatkan teknologi kontrak pintar Ethereum untuk mengautomasikan kapal angkasa sambil mengelakkan serpihan sampah angkasa.

Dalam perkembangan yang berpotensi mempunyai implikasi yang signifikan untuk penerokaan angkasa lepas, NASA meletakkan sumber di sebalik projek penyelidikan yang secara asasnya membayangkan penggunaan teknologi blockchain untuk meningkatkan dan menjadikan komunikasi ruang dan navigasi lebih efisien dan selamat. Projek penyelidikan yang dinamakan ‘Paradigma Rangkaian dan Pengkomputeran Rapi’, akan diketuai oleh Dr. Jin Wei Kocsis, penolong profesor kejuruteraan elektrik dan komputer di University of Akron (UA).

Penerima geran tiga tahun sebanyak $ 330,000, Kocsis akan melihat untuk mengembangkan seni bina kognitif di mana kapal angkasa tidak lagi perlu bergantung pada maklumat penting dari saintis di bumi. Sebaliknya, kontrak bijak yang berasaskan Ethereum akan membantu kapal angkasa ‘berfikir sendiri’ di ruang angkasa untuk mengesan dan mengelakkan sampah angkasa yang terbukti dengan ketara akan merosakkan kapal angkasa sekiranya berlaku pelanggaran, pengumuman dari UA menjelaskannya.

Sumber:

https://www.ccn.com/nasa-researches-ethereum-blockchain-tech-for-deep-space-exploration/

Default – Between Post Ads