Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Perikatan Penjagaan Kesihatan AS Yang Baru Dibentuk Bakal Mencuba Blockchain Untuk Tingkatkan Kualiti Data

 

Syarikat penjagaan kesihatan utama A.S. telah membentuk satu pakatan untuk penyelesaian penyelesaian blockchain untuk meningkatkan kualiti data dan mengurangkan kos. Kumpulan Perikatan Kesihatan Synaptic terdiri daripada Humana, Multiplan, Optum UnitedHealth Group, UnitedHealthcare, Diagnostic Quest, dan telah disertai oleh Ascension dan CVS Health-Aetna.

Menurut Pusat untuk Medicare & Medicaid Services, yang menganalisis data yang disediakan antara September 2016 dan Ogos 2017, sekurang-kurangnya separuh daripada maklumat mengenai Organisasi Kelebihan Medicare mengandung kesilapan, yang mempengaruhi pelanggan dengan menyebabkan penundaan dalam layanan medis dan dapat membuat mereka tertakluk kepada denda. Mereka berharap penyimpanan terdesentralisasi akan menyimpan maklumat yang lebih tepat dan selamat, serta dapat diperolehi pada masa nyata.

Penyedia penjagaan kesihatan membelanjakan sehingga $ 2.1 bilion setiap tahun untuk menyimpan data. Dengan menggunakan rangkaian blockchain untuk insurans, pelanggan, dan pembekal, organisasi penjagaan kesihatan dapat mengurangkan kos operasi. Di samping itu, blockchain boleh digunakan untuk berkongsi maklumat klinikal dengan selamat kepada pihak terlibat.

Sumber:

https://www.modernhealthcare.com/article/20181203/NEWS/181209999