Default – Above Header Ads

Pesuruhjaya Kewangan EU Bakal Cadangkan Perundangan Kripto Bersepadu

Pesuruhjaya Kewangan Kesatuan Eropah, Valdis Dombrovskis telah berjanji mencadangkan peraturan baru untuk mengawalselia mata wang kripto seperti Facebook’s Libra. Seperti yang dilaporkan oleh Reuters, bercakap di hadapan para penggubal undang-undang EU pada 8 Oktober, Dombrovskis berkata: “Eropah memerlukan pendekatan umum mengenai aset kripto seperti Libra. Saya bercadang untuk mencadangkan undang-undang baru mengenai perkara ini. “

Setelah berkhidmat sebagai perdana menteri dan menteri kewangan Latvia dan sebagai anggota Parlimen Eropah dari tahun 2004 hingga 2009, Dombrovskis kini berusaha untuk pelantikan semula dirinya sebagai naib presiden eksekutif Suruhanjaya Eropah. Sekiranya dilantik semula, beliau akan ditugaskan menyelesaikan tema kerja “Ekonomi yang Bekerja untuk Rakyat” dan terus bertanggungjawab untuk portfolio suruhanjaya perkhidmatan kewangan dan kerjanya untuk “menambahbaikkan kesatuan ekonomi dan kewangan Eropah.”

Di samping menekankan keperluan untuk undang-undang khusus mata wang kripto di Eropah, Dombrovskis bercakap tentang keperluan EU untuk menangani “persaingan yang tidak adil, keamanan siber, dan ancaman terhadap kestabilan kewangan.”

Rujukan:

https://uk.reuters.com/article/us-eu-commission-dombrovskis/eu-to-regulate-crypto-currencies-such-as-facebooks-libra-dombrovskis-idUKKBN1WN0O6?rpc=401&

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads