Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Pesuruhjaya Pilihan Raya: Warganegara India Akan Mengundi Menggunakan Teknologi Blockchain

Rakyat India tidak lama lagi akan dapat memberikan undi walaupun tidak berada di bandar di mana mereka mendaftar, hasil penggunaan sistem berasaskan blokchain. Menurut The Times of India pada 13 Februari, Pesuruhjaya Pilihan Raya India, Sunil Arora berkata, negara berharap dapat meningkatkan jumlah pengundi dengan penyelesaian pengundian berdasarkan blockchain.

Arora berkata, dalam pilihan raya 2019, 300 juta pengundi yang layak tidak mengundi kerana mereka sama ada tidak terlibat secara politik atau jauh dari tempat pengundian berdaftar mereka pada hari pemilihan. The Times of India menyatakan bahawa negara ini mempunyai lebih 450 juta pendatang yang berpindah kerja, pendidikan, atau berkahwin, tetapi hanya boleh melakukannya buat sementara waktu, dan yang paling utama mereka tidak mendaftar semula di daerah baru yang diduduki.

Pesuruhjaya itu berkata bahawa pengawal selia berkolaborasi dengan Institut Teknologi India untuk membangunkan sistem blockchain yang akan membolehkan rakyat mengundi secara jauh. Arora berkata bahawa beliau berharap sistem pengundian blockchain akan dilaksanakan selama tempohnya bertugas, yang akan berakhir pada April 2021, sambil menambah bahawa ada cadangan yang belum selesai dengan kementerian undang-undang untuk menghubungkan ID pemilih dan sistem ID warga Aadhaar.

Rujukan:

https://timesofindia.indiatimes.com/india/working-on-tech-solution-for-lost-votes-says-cec/articleshow/74109019.cms

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.