Default – Above Header Ads

Petisyen Membatalkan Pengharaman Kripto India Mendapat Lebih 17,000 Tandatangan

Petisyen Change.org untuk “Menjadikan India di barisan hadapan Revolusi Aplikasi Blockchain” sebagai tindak balas kepada bank pusat India yang menamatkan semua urusan dengan akaun yang berkaitan dengan kripto minggu ini telah mendapat lebih daripada 17,000 ribu tandatangan sejak dilancarkan pada April 5. Petisyen itu meminta agar kerajaan India menyokong blockchain dan kripto, khususnya kerana ia memberikan peluang pekerjaan kepada golongan muda.

Menurut petisyen itu, larangan Reserve Bank of India (RBI) pada April 5 – yang pelabur teknologi Tim Draper baru-baru ini menamakan “kesilapan yang besar” – boleh membawa kepada peningkatan perdagangan tunai kritikal yang tidak teratur di India. Di samping itu, pengharaman itu boleh mengurangkan hasil kepada kerajaan dari bursa kripto, dan menghasut penurunan harga pasaran kripto “disebabkan refleks kerana harga terjejas”.

Petisyen itu mencatatkan pembangunan Blockchain tidak dapat dielakkan di seluruh dunia dan menyeru kerajaan India untuk terus berdaya saing dengan negara-negara lain mengenai isu tersebut supaya tidak “ketinggalan”: Pendirian semasa dari kerajaan menunjukkan mereka mahu kekal ketinggalan selepas kehilangan revolusi internet yang pertama, revolusi AI seterusnya dan kini revolusi blockchain. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/petition-to-reverse-indian-central-banks-crypto-ban-gains-17000-signatures