Pilihan Raya Pertama Amerika Yang Menggunakan Teknologi Blockchain Mengambil Tempat Di West Virginia

Pada petang 8 Mei, undian ditutup pada pilihan raya utama West Virginia, menandakan penutup undian pertama yang dikendalikan kerajaan, dikuasakan oleh blockchain dalam sejarah Amerika Syarikat. Mike Queen, pengarah komunikasi Setiausaha Negara West Virginia, Mac Warner, berkata “blockchain memberikan tahap keselamatan yang tinggi pada aplikasi pengundian mudah alih jenis ini.” Beliau terus berkata, “Kami benar-benar berharap akan membolehkan jenis aplikasi mudah alih ini tersedia pada masa akan datang – seawal mungkin untuk pilihan raya umum kami – kepada pengundi tentera.”

Pengundian itu, yang terhad kepada ahli-ahli tentera yang ditempatkan di luar negara dan orang Amerika yang lain yang layak untuk mengundi yang tidak hadir di bawah Akta Pengundian Rakyat Yang Tidak Dapat Hadir (UOCAVA), serta pasangan dan tanggungan mereka. Penyertaan pengundian ini dihadkan kepada pengundi yang berdaftar di dua daripada 55 daerah negeri iaitu Harrison dan Monongalia.

Apabila menunggu pengauditan proses pengundian, Warner mungkin beralih untuk melaksanakan sistem ini kepada semua pengundi UOCAVA yang berdaftar di West Virginia untuk pilihan raya umum November ini. Walaupun Warner bebas untuk mencadangkan pelaksanaan sistem seluruh negara, Queen meramalkan bahawa setiausaha negara hanya akan melakukannya jika, selepas audit, pegawai dan pihak berkepentingan lain bersetuju bahawa langkah itu adalah satu langkah yang bijak.

Sumber:

https://www.ethnews.com/americas-first-partially-blockchain-based-election-takes-place-in-west-virginia