Default – Above Header Ads

Platform Blockchain Bank Turki Untuk Pemindahan Emas Digital Sudah Beroperasi Sepenuhnya

 

Bank Penjelasan, Penyelesaian dan Penjaga Istanbul Turki (Takasbank) mengumumkan bahawa sistem pemindahan berasaskan emas yang berpangkalan di blokchain kini sudah beroperasi sepenuhnya. Takasbank Turki melancarkan BiGA Digital Gold untuk menyediakan sistem berasaskan blockchain untuk pengeluaran, pembayaran balik dan pemindahan emas digital, menurut pengumuman pada 30 Disember. Sistem BiGA – pertama kali diumumkan pada September 2019 – membolehkan bank-bank yang mengambil bahagian menggunakan teknologi blockchain untuk memindahkan aset digital mewakili jumlah emas fizikal. Setiap aset mewakili gram emas yang disimpan secara fizikal di peti besi bursa saham Borsa Istanbul (BIST) Turki.

Projek BiGA bertujuan untuk “mewujudkan infrastruktur yang akan membolehkan pelaksanaan pemindahan emas tanpa berlaku secara material pada standard tertentu dengan setara fizikal mereka disimpan dalam jagaan selamat menggunakan teknologi blockchain,” kata laman web rasmi. Bercakap kepada agensi berita Turki AA, pegawai Takasbank berkata: “Platform ini membezakan dirinya dari banyak projek serupa di dunia dengan membenarkan penggunaan teknologi blockchain untuk memindahkan aset digital berdasarkan komoditi fizikal, tidak mempunyai nilai sendiri, dan memastikan penuh pematuhan dengan peraturan sedia ada.”

Takasbank melancarkan platform Gold BiGA Digital dengan penyertaan beberapa institusi kewangan Turki, termasuk pemberi pinjaman negara Ziraat dan Vakif, pemberi pinjaman peribadi Garanti BBVA, dan bank penyertaan swasta dan negeri Albaraka Turk, Kuveyt Turk, dan Ziraat Partisipasi.

Takasbank adalah pusat penyelesaian dan penempatan pusat di Turki, yang juga menyediakan perkhidmatan pembersihan rakan niaga pusat bagi pasaran BIST tertentu yang ditetapkan oleh agensi pengawalseliaan kewangan tempatan dan pengawasan, Lembaga Pasar Modal Turki.

Rujukan: 

https://www.takasbank.com.tr/tr/duyurular/duyuru-detay/takasbank-blokzincir-tabanli-transfer-platformu-biga-dijital-altin-ile-hizmete-girdi

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

 

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.