Default – Above Header Ads

Platform Import E-Dagang Alibaba Gunakan Sistem Penjejakan Blockchain

Gergasi e-dagang China Alibaba mengumumkan platform e-dagang importnya Koala telah mengemas kini produknya untuk memasukkan sistem penjejakan blockchain lengkap pada 16 Mac.

Laporan itu mendedahkan bahawa penyepaduan blockchain Ant FInancial pada platform Koala membolehkan pembeli dalam talian untuk mengetahui maklumat pembelian barangan logistik terperinci melalui pengimbasan kod QR dengan Alipay. Aplikasi Koala yang dikemas kini direka untuk menyediakan pengguna dengan ikon boleh dikesan selepas melengkapkan pembelian pada halaman pemesanan. Kod QR blockchain dan cap pemerdagangan anti-palsu akan ditambahkan pada halaman pemesanan.

Kumpulan Alibaba membeli Koala untuk kira-kira $ 2 bilion pada akhir 2019. Seorang wartawan memberitahu bahawa sistem blokchain ini dapat dikembangkan selepas pengambilalihan. Pelan Koala adalah untuk meneruskan penggunaan blockchain kepada para pedagang platform dan perkhidmatan mel langsung di luar negara dan untuk mencapai pengembangannya 62 negara dan wilayah dengan 2,897 kategori produk dan 7,432 jenama.

Alibaba memberitahu media tempatan bahawa menambahkan teknologi blockchain kepada platform e-dagang import boleh menangani titik-titik kritikal tradisional industri seperti pengesanan, ketidakcocokan barangan dan maklumat logistik, dan kesulitan menentukan tanggungjawab untuk rantaian logistik.

Rujukan:

http://finance.sina.com.cn/blockchain/coin/2020-03-17/doc-iimxxstf9739362.shtml

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.