Power Ledger Selesaikan Percubaan Perdagangan Tenaga Solar ‘Peer to Peer’ di India

Syarikat Tenaga Bawah Tanah Australia Power Ledger dan syarikat pengedaran elektrik India BSES Rajdhani Power Limited (BRPL) telah menyelesaikan percubaan perdagangan tenaga solar ‘peer-to-peer’ (P2P) di negara ini.

Power Ledger mengumumkan berita itu dalam siaran akhbarnya pada 14 November, yang memperincikan bahawa ia menjalankan percubaan perdagangan tenaga P2P berskala besar di rantau Dwarka, Delhi Barat Selatan, yang pada awalnya terdiri daripada 5-6 megawatt (MW) daripada tenaga solar yang sudah wujudnya infrastruktur yang menyediakan pelbagai komuniti berpagar.

Projek ini membolehkan penduduk dengan infrastruktur solar di bumbung menjual tenaga solar yang berlebihan kepada isi rumah jiran. Percubaan ini bertujuan untuk memberi peserta akses kepada tenaga yang lebih murah dan boleh diperbaharui dan membiarkan pemilik infrastruktur solar mengewangkan tenaga solar lebihan mereka.

“BRPL dapat mengakses alternatif tenaga yang kos efektif pada masa harga permintaan yang membawa kepada peningkatan kecekapan dan kebolehpercayaan bekalan kuasa,” kata Power Ledger. Ketua Pegawai Eksekutif BRPL, Amal Sinha mengulas mengenai keputusan percubaan: “Dengan pertumbuhan eksponen dalam ekonomi dan pengeluaran, keupayaan untuk menjana tenaga bersih dan menggunakannya di seluruh India tanpa memerlukan grid berpusat sepenuhnya adalah kritikal. Menyedari kepentingan penghasilan tenaga yang tidak berpusat, kami telah membina infrastruktur yang boleh diperbaharui yang luas, dan percubaan ini dengan Power Ledger akan membantu kami memanfaatkan sepenuhnya tenaga itu.”

Rujukan:

https://www.powerledger.io/article/brpl-partners-with-power-ledger-launch-blockchain-solar-energy-trading-in-india/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.