Presiden China Xi Suka Blockchain Sebahagian daripada ‘Revolusi Teknologi’

Presiden China Xi Jinping secara terbuka memuji teknologi blockchain semasa ucapan 28 Mei, kerana teknologi itu terus mengukuhkan dirinya dalam rancangan masa depan negara. Bercakap di persidangan tahunan kesembilan belas Akademi Sains China di Beijing, Xi menyertakan blockchain sebagai contoh “generasi baru” teknologi yang menyampaikan “penemuan-penemuan terbaru”.

“Sejak abad ke 21 bermula, inovasi saintifik dan teknologi global telah memasuki suatu aktiviti intensif yang belum pernah terjadi sebelumnya. Satu pusingan baru revolusi saintifik dan teknologi dan perubahan perindustrian sedang membina semula peta inovasi global dan membina semula struktur ekonomi global, “katanya, meneruskan: “Teknologi maklumat generasi baru yang diwakili oleh kecerdasan buatan, maklumat kuantum, komunikasi mudah alih, IoT, dan blockchain adalah mempercepatkan penemuan dalam pelbagai aplikasi.”

Penghargaan berprofil tinggi berkneaan blockchain terus menjadi trend baru oleh pihak berkuasa China untuk mengatasi keupayaan teknologi. “Kami telah menubuhkan program blockchain di China, dan hampir 200 perusahaan swasta telah menyatakan minat untuk bergabung. [Ini] akan membantu teknologi dan industri blockchain menjadi lebih telus dan terbuka, “media tempatan memetik seorang jurucakap kerajaan sebagai berkata mengenai topik usaha blockchain domestik.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/chinas-president-xi-says-blockchain-part-of-new-technological-revolution

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.