Default – Below Header Ads

Projek Agrotek Covantis, Hasil Kerjasama Dengan ConsenSys Ditubuhkan Secara Rasmi

Covantis, inisiatif perniagaan agribisnis yang disokong oleh syarikat industri blockchain utama, ConsenSys, telah mengambil langkah ke arah mengubah perdagangan rantaian dan operasi rantaian bekalan. Disokong oleh gergasi agribisnis global seperti Cargill dan Bunge, Covantis telah secara rasmi ditubuhkan sebagai entiti undang-undang di Geneva setelah menerima semua kelulusan pengawalseliaan yang perlu.

Menurut pengumuman 31 Mac, syarikat itu adalah inisiatif bersama enam ahli pengasas: Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill, COFCO, Louis Dreyfus Company dan Glencore Agriculture. Walaupun entiti undang-undang Covantis telah ditubuhkan, platform blockchain masih dalam pembangunan. Covantis memberitahu bahawa ia menjangkakan akan memulakan ujian pada awal Mei 2020. Seorang jurucakap di syarikat itu berkata: “Platform sedang dalam pembangunan. Kami akan memulakan ujian pengguna pada bulan Mei dan akan merancang untuk melancarkan pelancaran pertama pada suku kedua 2020 tetapi dengan jelas kami perlu mengambil kira kemungkinan kesan Covid-19.”

Di samping pelancaran undang-undang, Covantis juga mengumumkan struktur tadbir urus dan pelantikan eksekutifnya. Petya Sechanova, seorang veteran Cargill dan DHL, telah dilantik untuk menjadi Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, sementara Stefano Rettore akan meneruskan peranannya sebagai penasihat bebas kepada lembaga sehingga penggantinya akan diumumkan pada bulan Jun 2020.

Seperti yang diumumkan, Sechanova membawa lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam rantaian bekalan utama dan syarikat pertanian global, termasuk 11 tahun dengan gergasi agribisnis Cargill di mana beliau berkhidmat sebagai pemimpin operasi perdagangan. Petya juga bekerja lebih dari empat tahun di DHL, syarikat logistik global utama.

Rujukan:

https://www.prnewswire.com/news-releases/covantis-launches-as-legal-entity-announces-ceo-and-executive-appointments-301031914.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads