Pusat Kewangan Qatar Mengharamkan Semua Perniagaan Matawang Kripto

Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Pusat Kewangan Qatar (QFCRA) mengumumkan bahawa perkhidmatan aset maya tidak boleh dijalankan di atau dari Pusat Kewangan Qatar (QFC). Pengawal selia mengumumkan langkah-langkah baru dalam tweet yang diterbitkan pada 26 Disember, menyatakan bahawa firma yang sah tidak dibenarkan menyediakan atau memudahkan peruntukan atau pertukaran aset kripto dan perkhidmatan yang berkaitan sehingga notis selanjutnya.

QFCRA memberi amaran: “Pihak Berkuasa Pengawalseliaan akan mengenakan penalti mengikut hak dan tanggungjawabnya […] jika terdapat sebarang pelanggaran terhadap kegiatan […] yang tidak dibenarkan dalam QFC.” QFC adalah perniagaan dan pusat kewangan dengan infrastruktur perundangan, peraturan, cukai dan perniagaannya sendiri di Qatar yang diwujudkan untuk menarik perniagaan ke kawasan tersebut dan mempromosikan pembangunan ekonomi di negara ini.

Menurut laman web rasmi, pusat itu telah menarik lebih daripada 500 firma dengan $ 20 bilion dalam jumlah aset gabungan di bawah pengurusan. QFCRA mentakrifkan perkhidmatan aset maya sebagai pertukaran antara kripto dan fiat atau kripto dan kripto, pemindahan aset kripto, penyimpanan atau pentadbiran aset maya atau alat untuk pengurusan mereka, dan penyertaan dalam atau penyediaan perkhidmatan kewangan yang berkaitan dengan aset maya.

Satu artikel yang diterbitkan pada hari berikutnya oleh media tempatan, Al-Watan mencatatkan bahawa negara itu baru menerima pakai Pembiayaan Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pengganas. Gabenor bank pusat Qatari, Sheikh Abdullah bin Saud Al Thani berkomentar: “Negara Qatar menegaskan bahawa memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas memerlukan rangka kerja pengawalan dan perundangan yang ketat dan berkesan, di mana kuasa dan tanggungjawab kedua-dua agensi kerajaan dan kementerian yang berkaitan didefinisikan berkaitan dengan memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas.”

Rujukan:

https://twitter.com/QFCRA/status/1210149668056915970

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.