Pusat Universiti Turki Akan Bangunkan Projek Blockchain Menggunakan Platfom Ava Labs

Sebelum pelancaran utama, Ava Labs bekerjasama dengan BlockchainIST Centre di Turki untuk membuat produk berasaskan blokchain untuk kegunaan harian. BlockchainIST, pusat blockchain universiti pertama di Turki, bekerjasama dengan Ava Labs Emin Gün Sirer Cornell University untuk membangunkan produk DeFi di Platform Ava. Acara akhbar berlangsung pada 6 Januari di Universiti Bahcesehir di İstanbul, Turki.

Pengasas dan Pengarah BlockchainIST Bora Erdamar memberitahu Cointelegraph bahawa siswazah Bahçeşehir University dan pelajar Sekolah Blockchain Istanbul memerlukan seni bina konsensus yang solid untuk membangunkan DeFi dan produk berasaskan blockchain lain, dan Ava Platform adalah sesuai untuk mereka: “Kerjasama kami dengan Ava Labs membolehkan kami untuk membangunkan projek seperti CertifyIST pada kadar yang lebih pantas, dan untuk mewujudkan dan menyokong persekitaran yang teguh di mana orang boleh menggunakan produk ini sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian mereka.”

BlockchainIST mendedahkan beberapa projek blockchain semasa sidang akhbar tersebut. Salah seorang daripada mereka adalah CertifyIST, “infrastruktur blockchain sumber terbuka untuk mengeluarkan, mengesahkan, dan berkongsi dokumen pencapaian seperti ijazah sekolah.” Platform Ava Labs menawarkan cara yang lebih cepat, lebih mudah diakses dan berskala untuk menyelesaikan projek berasaskan blokchain, tambah Erdamar.

Bercakap pada sidang akhbar, Pengasas Ava Labs, Emin Gün Sirer, berkata penduduk Turki yang muda dan berpengetahuan mengenai teknologi memberikan negara mereka daya saing dalam perlumbaan blockchain global. “Pengumuman lira digital baru-baru ini adalah langkah penting, saya tidak ragu-ragu bahawa semua wang akan menjadi digital dalam tempoh sepuluh tahun akan datang. Oleh itu, jika bank pusat melaksanakan langkahnya dengan betul, Turki tidak mempunyai halangan untuk menjadi perintis global dalam digitalisasi wang.”

Rujukan:

https://www.finextra.com/pressarticle/81035/caixabank-implements-wetrade-blockchain-platform

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.