Default – Above Header Ads

Rang Undang-Undang Senat Filipina Akan Meningkatkan Penalti Bagi Jenayah Melibatkan Matawang Kripto

Leila M. de Lima, seorang Senator pembangkang di Filipina, telah mengemukakan rang undang-undang yang akan meningkatkan penalti bagi “jenayah yang melibatkan mata wang kripto, terutamanya bitcoin.” Motifnya dalam memfailkan undang-undang itu, katanya, adalah untuk menangani hakikat bahawa “watak tanpa nama atau tanpa identiti” mata wang kripto menghalang usaha penguatkuasa undang-undang untuk mengesan pemilikannya.

SB1694 diumumkan pada siaran akhbar 13 Mac, yang menyatakan bahawa jika bil ini diluluskan, jenayah yang dilakukan “melalui dan dengan menggunakan mata wang kripto, akan mempunyai penalti yang satu tahap lebih tinggi daripada tahap sedia ada” oleh Kanun Keseksaan yang Disemak.

Undang-undang yang dicadangkan itu juga akan menyesuaikan penalti mengikut nilai mata wang kripto yang terlibat dalam pelanggaran, yang akan ditentukan berdasarkan nilai tukar token dengan Peso Filipina pada masa perbuatan jenayah itu berlaku. Di samping itu, undang-undang itu menyeru untuk merampas mana-mana mata wang kripto yang digunakan dalam pelakuan jenayah, melainkan jika aset digital yang bersangkutan dimiliki oleh “orang lain yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan yang menyalahi undang-undang.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/philippine-senate-bill-would-increase-penalty-for-crimes-involving-cryptocurrenc