Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Rangkaian Blockchain Nationwide China Akan Dilancarkan Pada April 2020

Rangkaian blockchain China di seluruh negara, Blockchain-based Service Network (BSN), akan dilancarkan pada April 2020, enam bulan selepas ia dilancarkan untuk ujian. Disokong oleh pemikiran dasar kerajaan China mengenai Pusat Maklumat Negeri (SIC), projek yang bercita-cita tinggi ini bertujuan untuk menyediakan infrastruktur yang dipercayai dan berskala untuk menyokong projek-projek blockchain baru serta pembangunan bandar pintar dan ekonomi digital.

Tang Sisi, timbalan ketua Pusat Penyelidikan Pembangunan Pintar Pusat Pusat Maklumat Negeri China (SIC), mengumumkan berita ini di Forum Inovasi Peraturan Perbandaran China pada 7 Januari. Menurut eksekutif tersebut, BSN akan dilancarkan secara rasminya untuk operasi komersil pada bulan April selepas rangkaian pertama kali dikeluarkan untuk ujian beta dalaman pada Oktober 2019. Seperti dilaporkan sebelum ini, rangkaian BSN adalah rangkaian infrastruktur awam antara wilayah yang dibangunkan bersama oleh SIC, telekom utama China China Mobile dan rangkaian kad pembayaran kerajaan China yang disokong China UnionPay, antara lain.

Semasa tempoh ujian dalaman antara Oktober 2019 dan Mac 2020, rangkaian BSN dilaporkan akan melibatkan sejumlah 400 syarikat dan 600 pemaju. Langkah pertama projek perintis ini akan dilaksanakan di bandar Hangzhou, ibukota wilayah Zhejiang timur China, BSN secara khusus berhasrat untuk mengurangkan kos teknikal dan ekonomi yang dikaitkan dengan penerapan penggunaan blockchain, menurut timbalan pengarah SIC Zhang Xueying.

Rujukan:

http://www.xinhuanet.com/english/2019-10/15/c_138474143.htm

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.