Default – Above Header Ads

Rangkaian Pembayaran Kripto Bekerjasama Dengan Perkhidmatan Pemeriksaan ID Untuk Perlaksanaan Akta Penggubahan Wang Haram

Rangkaian Matawang kripto TemTum bekerjasama dengan perkhidmatan pengesahan identiti Shufti Pro untuk menyediakan perkhidmatan pemeriksaan Anti-Pengubahan Wang Haram (AML) dan Perkhidmatan Latar Belakang Pelanggan (KYC) untuk pelanggannya. Sebagai sebahagian daripada perkongsian yang diumumkan pada 7 April, Shufti Pro akan mengesahkan data KYC pelanggan TemTum termasuk tarikh lahir, alamat, nama, nombor dokumen, tarikh terbitan dokumen dan tarikh tamat tempoh.

Perkongsian ini mengikuti penggunaan Inisiatif Anti Pencucian Wang Kelima (5AMLD) Kesatuan Eropah, yang memperkenalkan ciri baru dan, dalam beberapa kes, mengetatkan langkah KYC pada platform kewangan – termasuk penyedia perkhidmatan matawang kripto. Menurut pengumuman itu, TemTum melihat keperluan untuk bekerjasama dengan Shufti Pro untuk mematuhi peraturan 5AMLD yang baru.

Pengerusi TemTum David Shimmon mengatakan bahawa motivasi utama untuk perjanjian dengan Shufti Pro adalah meningkatkan proses pemeriksaan KYC/AML dan membezakan diri mereka dari syarikat-syarikat kripto yang lain “yang dianggap berniat jahat”: “Kami percaya bahawa jenis perkongsian ini penting untuk membangun kepercayaan dan keyakinan terhadap industri, dan untuk meningkatkan peluang perniagaan. Kita perlu meneruskan reputasi industri sebagai dipercayai dan boleh dipercayai. ” Victor Fredung, Ketua Pegawai Eksekutif Shufti Pro, memuji pengumuman itu, yang turut menyerlahkan bagaimana rangkaian blokchain TemTum “benar-benar inovatif”.

Berkenaan dengan langkah-langkah dalam pemeriksaan KYC/AML, Shimmon percaya bahawa tidak terdapat konflik mengenai sifat-sifat transaksi kriptografik yang tanpa nama, memandangkan ia dianggap penting untuk terus menjamin ketelusan dan mematuhi undang-undang. Beliau menambah perkara-perkara berikut: “Semua urus niaga kekal pada blockchain yang mempunyai tahap keselamatan dan kerahsiaan yang sama. Untuk mengelakkan sebarang keraguan, maklumat yang berkaitan dengan KYC dikendalikan dan ditadbir terutamanya oleh pihak ketiga.”

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/crypto-payment-network-partners-with-id-screening-service

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.