Richard Branson Dari Virgin Memberi Amaran Mengenai Penipuan Bitcoin Menggunakan Namanya

Hartawan perniagaan British Richard Branson bercakap tentang cerita penipuan bitcoin yang telah menggunakan namanya untuk memikat mangsa. “Saya telah menulis beberapa kali memberi amaran kepada orang ramai tentang masalah yang semakin meningkat dalam laman web yang menghubungkan saya dengan skim cepat kaya, halaman palsu, iklan yang mengelirukan, sokongan palsu dan skim perdagangan binari palsu,” tulis Branson dalam catatan blog.

Branson bukanlah satu-satunya tokoh yang dikenali ramai untuk memberi amaran kepada pengguna mengenai penipuan yang dilakukan dalam namanya. Martin Lewis, seorang penulis kewangan peribadi British, baru-baru ini menyaman Facebook kerana kegagalan mereka untuk mengambil tindakan terhadap iklan yang menggunakan imejnya untuk penipuan.

Menambah kritikan yang semakin meningkat terhadap syarikat media sosial kerana gagal mengatasi masalah ini, Branson menulis: “Kami juga menghubungi rangkaian sosial di mana cerita-cerita palsu sedang disebarkan dan menggesa mereka untuk mengambil cerita dan melakukan lebih banyak tindakan untuk secara proaktif menghentikan penipuan ini dari muncul.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-scam-alert-no-richard-branson-doesnt-think-quit-job/