Ripple Bekerjasama Dengan Finastra, Syarikat Fintech Ketiga Terbesar Dunia

Finastra yang berpangkalan di London – firma teknologi perkhidmatan kewangan ketiga terbesar di dunia – telah bekerjasama dengan Ripple untuk memberikan akses kepada pelanggannya ke rangkaian RippleNet. Kerjasama antara kedua-dua firma itu akan melihat lebih 200 pelanggan Ripple yang sedia ada secara beransur-ansur mengakses perbankan Finastra yang luas, merangkumi 48 daripada 50 bank teratas di seluruh dunia.

Finastra dibentuk pada tahun 2017 selepas penggabungan antara Misys dan D + H, dengan perkembangan itu disambut pada masa itu sebagai penubuhan “gergasi global dalam pasaran untuk perisian kewangan.” Pelanggan Finastra dan rakan kongsi RippleNet yang sedia ada akan dapat melakukan transaksi rentas sempadan dan keupayaan pengawasan secara telus terhadap masa penghantaran dan status. Pelanggan akan dihoskan menerusi penyelesaian awan Ripple untuk meningkatkan kelajuan, serta mempunyai pilihan untuk menggunakan penyelesaian On-Demand-Liquidity dikuasakan oleh XRP Ripple, yang menawarkan masa penyelesaian 3 saat untuk pembayaran antarabangsa.

Dalam satu kenyataan, Riteesh Singh – Naib Presiden Kanan, FMS, Finastra – berkata kerjasama Finastra dengan Ripple mencerminkan “kepercayaan bahawa masa depan kewangan sudah bermula”. Dia menambahkan bahawa penggunaan teknologi blockchain akan memberi manfaat khusus kepada pelanggan dalam bidang di mana kos perbankan yang tinggi.

Rujukan:

https://thefintechtimes.com/ripple-blockchain-finastras/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads