Ripple Memperoleh Satu Lagi Bank Untuk Pembayaran Segera Antarabangsa

Rangkaian perniagaan Ripple global telah menambah ahli terbarunya dalam BankDhofar, institusi kewangan yang berpusat di Oman. Dalam pengumuman pada hari Selasa, BankDhofar yang berpusat di Muscat mengesahkan usahanya untuk menyertai RippleNet, sebuah kumpulan perniagaan perusahaan yang menyaksikan lebih dari 100 institusi kewangan di peringkat global sebagai ahli termasuk bank, penyedia pembayaran dan institusi kewangan.

Bank itu berkata pelaksanaan teknologi blockchain dalam pembayaran akan membantu menjimatkan masa dan wang pelanggannya semasa menghantar kiriman wang ke luar negara. Pegawai Penerangan BankDhofar Dr Tariq Taha menambah: “Dengan ini, kami dapat menyediakan pemindahan wang rentas sempadan segera dan selamat dalam beberapa saat, dengan penglihatan akhir-ke-akhir sepanjang perjalanan pembayaran.”

Ia masih dapat dilihat jika bank menggunakan Ripple’s xCurrent, sebuah perisian blockchain perusahaan yang membolehkan pengesanan pembayaran dan penempatan segera segera ke peringkat global. Alternatif ialah produk xRapid Ripple yang menggunakan XRP, token Ripple untuk membawa kecairan masa nyata untuk transaksi antarabangsa.

Dengan fokus pada kecekapan, keselamatan dan ketelusan, “Inisiatifnya adalah sebahagian daripada rancangan transformasi BankDhofar yang berteraskan teknologi dan inovasi digital di teras strateginya untuk meningkatkan pengalaman pelanggannya,” kata BankDhofar.

Sumber:

https://www.ccn.com/ripple-adds-another-bank-to-instant-international-payments-blockchain/