Default – Below Header Ads

Rusia Dilaporkan Akan Mengharamkan Penggunaan Kripto Sebagai Cara Pembayaran

Rusia dikatakan dalam proses untuk melarang penggunaan matawang kripto untuk membayar barangan dan perkhidmatan. Laporan menyebut beberapa sumber yang dikatakan biasa dengan perbincangan tersebut di bank pusat Russia, pengawal kewangan dan Kementerian Kewangan menyokong larangan tersebut. Pada masa ini, matawang kripto boleh digunakan untuk e-dagang dan dan pembayaran freelancer Rusia, termasuk pengaturcara, pereka grafik dan pemasar digital, bersetuju untuk menerima gaji mereka di Bitcoin (BTC) atau Ether (ETH).

Antonov, penganalisis di Alpari Information and Analytical Center, menyatakan bahawa walaupun mereka tidak membenarkan penggunaan kripto secara rasmi, matawang kripto sering digunakan untuk membeli pelbagai barangan dan perkhidmatan; termasuk tiket, komputer dan perkakas rumah, menyewa sebuah apartmen, atau menempah hotel. Sekiranya sumber betul, pengawal selia Rusia berpendapat pelarasan diperlukan untuk mengelakkan matawang kripto daripada digunakan sebagai pembayaran, memandangkan kebimbangan mereka mengenai jenayah.

Laporan itu merujuk kepada komen daripada Alexey Yakovlev, timbalan ketua jabatan peraturan perbankan Kementerian Kewangan, yang dilaporkan telah mengesahkan semula pada persidangan baru-baru ini mengenai ekonomi kripto, “Kami tidak melihat apa-apa asas untuk matawang kripto digunakan sebagai alat untuk pembayaran.”

Rujukan:

https://bit.ly/33wtla3

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.