Default – Above Header Ads

Samsung Melihat Kepada Teknologi Blockchain Untuk Pengurusan Rantaian Bekalannya

Samsung, konglomerat multinasional Korea Selatan, sedang meneroka bagaimana teknologi blockchain dapat menghasilkan hasil perniagaan baru untuk kesemua rangkaian bekalannya. Dengan permintaan global yang tersebar di rantaian bekalan seluruh dunia bernilai puluhan bilion dolar setahun, ketua blockchain Samsung dan naib presiden Samsung SDS, Song Kwang-woo, memberitahu Bloomberg minggu ini bagaimana blockchain dapat membantu syarikat menuju ke abad 21: “Ia akan memberi impak besar kepada rantaian bekalan industri perkilangan. Blockchain adalah platform teras untuk meningkatkan transformasi digital kami.”

Inisiatif sedemikian boleh memberi impak kepada segala-galanya dari kemasukan komponen sumber mentah Samsung kepada produk yang sudah siap tiba di kedai-kedai tempatan. Memandangkan sejauh mana rantaian bekalan Samsung tertanam dalam pasaran teknologi global keseluruhan, peralihan ini ke blokchain mungkin, pada masa yang akan datang, memanfaatkan langkah itu untuk menguasai sebahagian besar pasaran yang lain.

Komen-komen oleh Song datang selepas kenyataan yang dibuat oleh bosnya pada bulan Mac. Ketua Pegawai Eksekutif Samsung SDS Hong Won-pyo mencatatkan rekod mengenai integrasi blockchain yang berpotensi dengan kecerdasan buatan untuk meningkatkan platform logistik pintar Samsung, Cello.

Sumber:

https://www.ethnews.com/samsung-eyes-blockchain-for-supply-chain-management