Satu Juta Tiket UEFA Akan Diedarkan Melalui Blockchain Pada Tahun 2020

Peminat bola sepak di Eropah akan menyertai barisan pengguna teknologi tiket blockchain awal hasil inisiatif baru oleh Kesatuan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA). Menurut pengumuman 17 Februari, UEFA akan mengedarkan lebih satu juta tiket perlawanan bola sepak menerusi aplikasi mudah alih yang dikuasakan blockchain. Organisasi itu mendakwa bahawa sistem tiket baru ini akan membolehkan proses “masuk ke stadium lancar dan selamat.”

Penyelesaian tiket mudah alih yang berasaskan blockchain baru bertujuan untuk mengelakkan duplikasi dan replikasi tiket dengan “kod QR yang akan hanya diaktifkan oleh Bluetooth apabila peminat berada berdekatan dengan stadium.” Aplikasi ini boleh didapati untuk dimuat turun menjelang akhir Mei untuk kedua-dua peranti Android dan iOS.

Tiket akan dihantar paling lambat tujuh hari sebelum perlawanan dan “UEFA menjangka dapat menyerahkan lebih daripada satu juta tiket mudah alih kepada peminat di semua 51 perlawanan.” UEFA memutuskan untuk menggunakan sistem ini dalam usaha untuk memudahkan pengedaran tiket kepada apa yang diharapkan menjadi UEFA yang paling ditonton setakat ini.

UEFA juga menyatakan bahawa tiket digital akan membantu mengurangkan penggunaan kertas dan menjadi lebih mudah untuk peminat bola sepak: “Penyokong yang membeli tiket ‘Follow My Team’ akan menerima tiket mudah alih mereka hanya setelah pasukan mereka layak untuk perlawanan tertentu. Keupayaan untuk menghantar tiket mudah alih kepada peminat yang dekat dengan perlawanan akan meningkatkan perjalanan penggemar, kerana peminat tidak perlu lagi melawat lokasi pengutipan tiket untuk menukar baucar tiket.” Inisiatif ini dibina atas kejayaan penggunaan sistem tiket mudah alih pada Ogos 2018 untuk perlawanan bola sepak UEFA Super Cup antara Real Madrid dan Atletico Madrid yang diadakan di Tallinn, Estonia.

Rujukan:

https://www.uefa.com/insideuefa/news/newsid=2638651.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.