Default – Below Header Ads

SBI, GMO Dilaporkan Menandatangani Perjanjian Dengan Pengendali Kemudahan Perlombongan Bitcoin Antara Yang Terbesar Di Dunia

Pengendali antara salah satu kemudahan perlombongan Bitcoin (BTC) terbesar di dunia dilaporkan menandatangani perjanjian dengan gergasi perkhidmatan kewangan, SBI dan pembekal internet, GMO. Laporan pada Jan. 7 mendakwa bahawa dua syarikat mega Jepun itu telah bersetuju untuk memproses transaksi matawang kripto di kemudahan perlombongan baru itu – yang tidak pernah berlaku sebelum ini – yang kini sedang dibangunkan di Rockdale, Texas.

Kemudahan ini akan dikendalikan oleh Whinstone Inc., anak syarikat Northern Bitcoin AG yang berpangkalan di Frankfurt. Whinstone – yang telah beroperasi sejak 2014 dan mempunyai tapak perlombongannya sendiri di seluruh Belanda, Sweden dan Amerika Syarikat – bergabung dengan Northern Bitcoin pada November 2019 sebagai mana yang dijangka kan membina “pusat data terbesar di Utara Amerika dan kemudahan perlombongan Bitcoin terbesar di dunia,” di kawasan lebih dari 40 hektar.

Laman baru Northern Bitcoin AG dilaporkan akan melancarkan operasi dengan kapasiti permulaan 300 megawatt, dijangka mencecah 1 gigawatt menjelang penghujung 2020. Ini akan melebihi hampir tiga kali ganda kapasiti tapak perlombongan kripto terbesar di dunia, yang dikendalikan oleh Bitmain Technologies Ltd. China dan terletak di bekas loji peleburan aluminium Alcoa, juga di Rockdale. Alcoa, yang ditutup pada tahun 2008, telah berada di tengah-tengah pusat industri aluminium yang berkembang pesat pada tahun 1950-an, dan pemacu utama penduduk dan pertumbuhan ekonomi, bersama-sama dengan Loji Kuasa Sandow yang berdekatan, yang ditutup pada awal tahun 2018.

Rujukan:

https://www.bnnbloomberg.ca/world-s-largest-bitcoin-mine-said-to-land-sbi-gmo-as-customers-1.1370147

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.