Default – Above Header Ads

Seniman Perancis Lancar Kripto Peribadi Yang Terikat Dengan Nilai Kerjaya Dan Hasil Seninya

 

Usaha seniman, Ben Elliot yang berpusat di Paris untuk merevolusikan pengalaman pembelian dan pengumpulan karya seni telah menghasilkan apa yang dia dakwa sebagai matawang kripto peribadi pertama di dunia yang secara langsung dikaitkan dengan karier. Matawang digital berasaskan blockchain Stellar disebut Ben Elliot Token (BET) dan dijangka dilancarkan pada tahun 2021. Nilai token akan meningkat seiring dengan nilai pasaran karya seni Elliot.

Walau bagaimanapun, BET tidak akan menjadi stablecoin. “Ben Elliot Token mengikuti perjalanan saya sebagai artis dan nilai pasaran saya. Hasil seni akan naik dan turun sepanjang masa tetapi merupakan aset yang sangat stabil jika anda menganggap bahawa seorang seniman muda hanya dapat naik jika dia bekerja dengan cukup baik untuk mewujudkannya kejayaan,”jelas Elliot.

Seniman tersebut mengatakan bahawa dia memilih Stellar kerana dia menyukai projek dan cita-cita di sebalik blockchain Stellar kerana ia mewakili “satu rangkaian tunggal yang berguna untuk sistem yang berbeza.” Pada masa ini, Elliot sedang mengusahakan fungsi mekanisme harga, yang diharapkannya akan didedahkan menjelang akhir tahun 2020.

Selain mengumpulkan BET sebagai karya seni, pihak yang berminat akan dapat melabur di dalamnya untuk mendapatkan keuntungan, menukar dengan mata wang lain atau membelanjakannya untuk karya seni dan acara. Lebih lanjut Elliot berkata: “Pemegang BET akan menjadi sebahagian daripada komuniti pemikir yang terlibat dalam perbincangan yang muncul mengenai bidang kreatif dan kewangan. Mereka akan dapat mengakses platform dalam talian di mana kami akan menawarkan program pameran dan kandungan eksklusif. Mereka juga akan ditawarkan untuk menyertai acara IRL di mana mereka dapat berkumpul dengan pemegang token lain, bertemu dan menemui program ceramah, tayangan, dan lain lain. Akhirnya, mereka juga dapat menukar token kepada karya seni fizikal dengan harga yang disukai. ”

Rujukan: 

https://cointelegraph.com/news/french-artist-launches-personal-crypto-tied-to-value-of-his-career-and-output

Bitcoin Exchange CEX.IO

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.