Setiausaha Perbendaharaan AS: Firma Tinggalkan Libra Disebabkan Isu Pematuhan

Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat, Steven Mnuchin telah menyifatkan syarikat-syarikat firma terbaharu itu meninggalkan projek stablecoin Libra Facebook kerana bimbang terhadap pematuhan undang-undang.

Munchin menyatakan bahawa syarikat-syarikat telah meninggalkan projek Libra kerana ia “tidak setanding dengan” dengan piawaian Anti Penggubahan Wang Amerika, dengan mengatakan: “Jika mereka tidak memenuhi piawaian penggubahan wang dan piawaian yang kita ada di FinCEN, kami akan mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap mereka. Saya rasa mereka menyedari bahawa mereka tidak bersedia, mereka tidak mencapai standard yang sepatutnya dan saya menganggap beberapa rakan yang terlibat bimbang, dan keluar sehingga mereka memenuhi piawaian tersebut.” Kenyataan Mnuchin datang beberapa hari selepas Visa, eBay, Stripe dan Mastercard mengumumkan bahawa mereka akan keluar daripada Persatuan Libra, badan pentadbir stablecoin, mengatakan bahawa mereka telah memilih untuk mengalihkan fokus mereka pada masa ini.

Sebelum itu, pemproses pembayaran utama PayPal mengumumkan penarikannya dari Libra, setelah pengawal selia terus meneliti projek itu. Pada masa yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase Brian Armstrong mengkritik senator A.S. kerana meminta Stripe, Mastercard dan Visa meninggalkan Libra. “Sesuatu yang terasa sangat tidak betul tentang perkara ini. Dua senator menulis kepada Visa, Mastercard, dan Stripe untuk meminta mereka menarik diri dari Libra, “tulis Armstrong.

Rujukan:

https://twitter.com/SquawkCNBC/status/1183721050976198656

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads