Sidang G20: Matawang kripto adalah aset, bukan matawang

Wakil dari 20 negara yang kini berkumpul di Buenos Aires untuk sidang kemuncak G20 mencapai satu persetujuan bahawa token digital yang sering dirujuk sebagai mata wang kripto adalah aset dan bukan mata wang, menurut laporan. Menteri G20 dijangka membincangkan mata wang digital petang ini.

Satu draf komuniti G20 nampaknya menceritakan bahawa ini adalah kerana mereka “kekurangan ciri-ciri mata wang berdaulat.” Jika secara formal didefinisikan sebagai aset, mata wang kripto boleh tertakluk kepada cukai keuntungan modal di negara-negara G20 yang lain, kerana ia sudah berada di Amerika Syarikat. Merujuk kepada token, Presiden Bank Pusat Belanda, Klaas Knot dilaporkan berkata: “Sama ada anda memanggilnya aset kripto, token kripto – pastinya bukan mata wang kripto – biarkan itu menjadi jelas, saya tidak fikir apa-apa kripto ini memenuhi tiga peranan wang dalam ekonomi.”

Pada bulan Februari 2018, Gabenor Bank of England, Mark Carney, berkata bahawa mata wang kripto telah “gagal” untuk berkelakuan sebagai mata wang kerana ia bukan “menyimpan nilai” yang berkesan dan kerana “tidak ada yang menggunakan [mereka] sebagai medium pertukaran.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/g20-summit-attendees-largely-agree-that-cryptocurrencies-are-assets