Sierra Leone sebagai “Use Case” Pertama Pilihan Raya menggunakan Blockchain

Keputusan Pertama Pengundian Pemilihan Presiden Sierra Leone Menggunakan Blockchain Sudah Keluar

Syarikat permulaan teknologi blockchain Agora telah menerbitkan apa yang nampaknya merupakan hasil terawal untuk pilihan raya Sierra Leone yang panas dan kontroversi, iaitu undi presiden pertama yang dikesan menggunakan teknologi blockchain.

Selepas pengundian selesai pada hari Rabu, sebanyak 400,000 undi secara manual dimasukkan ke dalam sistem blockchain Agora oleh sekumpulan 280 pemerhati terakreditasi yang bekerja di banyak lokasi. Pada masa ini, jumlah undi yang tepat bagi setiap calon tidak didedahkan kepada orang ramai, hanya peratusan. Tetapi Agora, sebuah yayasan yang berpangkalan di Switzerland, berkata ia merancang untuk membuat keputusan yang boleh diuji dalam format awam pada hari-hari yang akan datang.

Walaupun ini adalah satu peristiwa penting bagi teknologi lejar teredar, keadaan yang mengelilingi pilihan raya, belum lagi skop kerja Agora yang terhad, memperlihatkan seberapa teknologi ini dapat mencapai potensi teorinya untuk mengundi. Untuk satu perkara, Agora, yang telah mendapat akreditasi oleh Jawatankuasa Pilihan Raya Kebangsaan Sierra Leone (NEC), tidak mengira semua undi, hanya peserta di daerah paling ramai penduduk di Freetown, iaitu ibu kotanya. Tally NEC adalah yang rasmi; Agora, seperti pemerhati lain yang diakui, menyediakan kiraan secara bebas untuk perbandingan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/early-returns-sierra-leones-first-blockchain-vote/