Sistem Audit oleh PwC dan Northern Trust, dan IBM mendedahkan Komputer Blockchain

Northern Trust dan PwC Melancarkan Sistem Audit Blockchain ‘Segera’

Northern Trust, sebuah bank penjagaan A.S. utama, meletakkan asas-asas untuk penggunaan besar-besaran platform berasaskan blockchain untuk dana ekuiti persendirian. Dengan kerjasama firma perakaunan “Big Four” PwC, bank memperkenalkan alat baru pada hari Isnin untuk memberi juruaudit dana ekuiti persendirian memperoleh akses pantas kepada data yang disimpan di blochcain. Daripada menunggu laporan berkala mengenai tindakan yang diambil oleh pengurus dana, juruaudit akan mendapatkan maklumat tersebut dengan segera.

“Kami telah mengambil dan mengemas kini proses yang manual dan berlaku secara berkala, dan kami telah membolehkannya dilakukan setiap hari secara automatik,” kata Presiden Northern Trust, syarikat korporat dan institusi, Pete Cherecwich. Walaupun hanya satu pelanggan Northern Trust, iaitu pengurus pelaburan Swiss, Unigestion, kini menggunakan platform blockchain yang mula berfungsi pada tahun lepas, Cherecwich meletakkan keupayaan baru sebagai cara menarik lebih banyak pengguna.

Potensi pengguna yang berpotensi untuk platform blockchain ini adalah hebat, kerana Northern Trust menyelenggara $ 78 bilion dalam aset ekuiti persendirian. Pelanggannya dalam bidang perniagaan ini termasuk pemain utama seperti Blackstone dan Carlyle Group.

Sumber:

https://www.coindesk.com/northern-trust-and-pwc-launch-instant-blockchain-audits/

 

IBM Mendedahkan Komputer Blockchain ‘Lebih Kecil Daripada Butiran Garam’ Untuk Menjejaki Peranti dan Objek Harian

IBM mengumumkan hari ini, 19 Mac bahawa komputer terkecil di dunia – dimensinya kurang daripada butiran garam – akan menggunakan teknologi Blockchain dan tidak lama lagi akan “dimasukka ke peranti sehari-hari”. Dalam ringkasan laporan tahunan 5 dalam 5, di mana IBM menerangkan apa inovasi teknologi boleh berlaku dalam tempoh lima tahun akan datang, Ketua Penyelidik IBM, Arvind Krishna memberi peneraju kepada pelaksanaan Blockchain. Pengumuman itu datang pada hari pertama persidangan IBM Think 2018 di Las Vegas.

“Dalam tempoh lima tahun akan datang, sauh kriptografi – seperti titik dakwat atau komputer kecil yang lebih kecil daripada butiran garam – akan dimasukkan dalam objek dan peranti sehari-hari,” tulisnya. “Mereka akan digunakan seiring dengan teknologi lejar yang diedarkan blokchain untuk memastikan keaslian objek dari titik asalnya apabila ia sampai ke tangan pelanggan.”

Pelancaran ini menandakan langkah seterusnya dalam perjalanan IBM selama beberapa tahun ke dalam eksperimen Blockchain. Dalam pasaran yang semakin kompetitif untuk keselamatan rantaian bekalan, nanochip IBM akan mempunyai kuasa pengkomputeran yang sama, ataupun  lebih besar dari awal 1990-an. Ini akan membolehkan ia melaksanakan pengendalian data pada skala yang dikehendaki, pelbagai laporan sumber, termasuk untuk “memantau, menganalisis, berkomunikasi, dan bertindak ke atas data”.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ibm-reveals-blockchain-computer-smaller-than-grain-of-salt-to-track-objects-devices