Sistem Rantaian Bekalan Blockchain Pertama Australia Dilancarkan di Pelabuhan Brisbane

PwC hari ini mengumumkan ‘sistem komuniti perdagangan’ baru yang dikuasakan oleh teknologi blockchain. Kemuncak usaha bersama antara PwC Australia, Dewan Perniagaan dan Industri Australia (ACCI) dan Pelabuhan Brisbane selama bertahun lamanya, ‘Sistem Komuniti Perdagangan’ telah dilancarkan sebagai aplikasi bukti-konsep hari ini untuk meningkatkan kecekapan perdagangan antarabangsa dengan memautkan maklumat rantaian bekalan melalui blockchain.

Platform blockchain ini akan berusaha untuk meningkatkan produktiviti sambil mengurangkan kos dan kerumitan perdagangan antarabangsa dengan mengurangkan pendengaran dan kesilapan manusia melalui pendigitalan di mana semua maklumat yang direkodkan dikongsi pada lejar yang terdesentralisasi secara berterusan dan bukannya dalam pengikat pada syarikat-syarikat individu yang terlibat dalam rantaian bekalan.

Pelancaran aplikasi blockchain-bukti konsep hari ini mengikuti saranan Perdana Menteri Australia, Malcolm Turnbull yang baru-baru ini mengarahkan Agensi Transformasi Digital (DTA) kerajaan untuk mengkaji teknologi blockchain untuk aplikasi yang berpotensi merentas sector kerajaan.

Sumber:

https://www.ccn.com/australias-first-blockchain-supply-chain-system-unveiled-at-port-of-brisbane/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.