Smart Contract dan Data Blockchain diiktiraf di Tenessee, USA

Gabenor Tennessee telah menandatangani satu rang undang-undang yang mengiktiraf secara sah data blockhain dan kontrak pintar di bawah undang-undang negara. Gabenor Bill Haslam menandatangani langkah tersebut pada hari Khamis, sperti yang ditunjukkan rekod awam, menyelesaikan satu proses selama sebulan yang menyaksikan Tennessee menjadi negara A.S. yang terbaru untuk meneruskan undang-undang tersebut. Rang undang-undang itu telah berlayar melalui badan perundangan sejak diperkenalkan pada bulan Januari, melewati kedua-dua dewan tersebut secara sebulat suara.

Sebagai teks rang undang-undang menjelaskan: “Seperti yang diperkenalkan, mengiktiraf kuasa undang-undang untuk menggunakan teknologi blockchain dan kontrak pintar dalam menjalankan transaksi elektronik; melindungi hak pemilikan maklumat tertentu yang dijamin oleh teknologi blockchain.”

Undang-undang ini juga mengiktiraf kontrak pintar sebagai mempunyai kuasa sah, menyatakan bahawa “tiada kontrak yang berkaitan dengan transaksi akan ditolak kesan undang-undangnya, kesahihannya, atau berkuatkuasa semata-mata kerana kontrak itu mengandungi istilah kontrak pintar.” Undang-undang itu adalah serupa dengan usaha di Florida dan Nebraska untuk menyimpan maklumat undang-undang pada blockchain.

Sumber:

https://www.coindesk.com/blockchain-bill-becomes-law-tennessee/

Default – Between Post Ads