Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

SoftBank Menafikan Urusan Pelaburan Dengan Bitmain

 

Seorang pegawai dari SoftBank menafikan penglibatan mereka dalam perjanjian pelaburan dengan Bitmain, syarikat perlombongan Bitcoin yang dilaporkan minggu lalu oleh kedua-dua sumber media kripto dan arus perdana. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Bitmain mendakwa perjanjian pembiayaan Tawaran Awam Awal (IPO) yang telah membawa penilaiannya kepada $ 15 bilion. Kedua-dua syarikat konglomerat teknologi Tencent dan SoftBank dari yang kononnya terlibat.

Kenichi Yuasa dari Pejabat Komunikasi Korporat SoftBank Group Corp menyatakan: “Baik SoftBank Group Corp mahupun SoftBank Vision Fund sama sekali terlibat dalam perjanjian itu.” Meskipun banyak permintaan untuk penjelasan, tidak ada seorang pun di Tencent telah menafikan atau mengesahkan perjanjian. Bitmain enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

Kisah asal mengenai penyertaan SoftBank dan Tencent dalam perjanjian dengan Bitmain dilaporkan oleh penerbitan Cina, QQ pada 4 Ogos. Selepas kisah ini dikeluarkan, tidak ada pengesahan rasmi atau penolakan oleh SoftBank atau Tencent mengenai penyertaan mereka dalam perjanjian pelaburan dengan Bitmain. Laporan QQ seterusnya diambil oleh sumber media arus perdana seperti Business Insider dan juga Yahoo! Finance.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ubers-largest-shareholder-softbank-denies-deal-with-bitmain-other-investments-uncertain

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.