Default – Above Header Ads

Softbank Selesaikan Ujian Teknologi Blockchain Untuk Sistem Pembayaran P2P Dari Peralatan Mudah Alih

Gergasi telekom Jepun Softbank Corp telah melengkapkan satu konsep bukti blok (PoC) yang membolehkan pembayaran peralatan mudah alih P2P merentasi penyedia perkhidmatan telekomunikasi berbeza. Softbank berkata pada hari Rabu, teknologi itu dibangunkan dengan kerjasama syarikat permulaan blockchain TBCASoft, serta Synchronoss, firma yang disenaraikan di Nasdaq yang mencipta protokolkomunikasi pengganti SMS yang dikenali sebagai Rich Communication Service (RCS) di Jepun.

Berdasarkan pengumuman itu, rakan kongsi bersamamembuat PoC berasaskan blockchain, yang mengintegrasikan RCS dengan rangkaian terdesentralisasi yang digunakan di seluruh syarikat penerbangan yang terlibat. Sistem ini bertujuan untuk digunakan di kalangan syarikat telekomunikasi dalam usaha untuk menggantikan sistem tekstradisional SMS dengan penambahan ciri yang lebih canggih, seperti menghantar kandungan multimedia, dokumen danpanggilan suara menerusi rangkaian syarikat telekomunikasi, bukannya melalui applikasi peralatan mudah alih.

Softbank menjelaskan bahawa, dengan rangkaianterdesentralisasi sebagai teknologi yang mendasarinya, pengguna boleh menghantar dana yang disimpan di dalamdompet mereka dalam sistem RCS dari satu syarikat telekomunikasi ke syarikat telekomunikasi yang lain secara peer-to-peer – yang amat berguna semasa melancong ke luar negara.

Sumber:

https://www.softbank.jp/en/corp/group/sbm/news/press/2018/20180912_01/