Default – Above Header Ads

Sony: Blockchain Akan Membentuk Masa Depan Pengangkutan Awam

 

Walaupun banyak negara tetap terhenti akibat pandemi COVID-19, pemain utama dalam bidang teknologi terus mengembangkan infrastruktur inovatif untuk selepas pandemik ini berakhir. Sony mengumumkan pada 23 April bahawa ia telah berjaya mengembangkan sistem blockchain baru untuk mengintegrasikan penyediaan data dan perkhidmatan merentasi pelbagai bentuk pengangkutan – sama ada kereta api, bas, teksi, kereta atau basikal sewa. Pendekatan pengangkutan ini – disebut sebagai MaaS (Mobiliti sebagai Perkhidmatan) – bertujuan untuk memberikan data kepada orang-orang mengenai jalan optimum ke destinasi yang mereka inginkan.

Sistem ini bertujuan untuk menggantikan antara muka khusus untuk setiap segmen sector tersebut, di mana pengguna membayar dan memilih alat pengangkutan mereka secara berasingan dari sistem pengangkutan bandar yang lebih luas – misalnya, dengan menggunakan aplikasi pengangkutan teksi tertentu atau membayar untuk perkhidmatan bas tempatan. Pangkalan Data Common Blockchain (BCBD) baru Sony untuk MaaS nampaknya dapat memproses data dari 7 juta pengguna setiap hari dan merekod, menganalisis dan berkongsi sejarah perjalanan dan peruntukan pendapatan tanpa nama mereka. Ini adalah satu-satunya projek yang berjaya dipilih dari inisiatif Kementerian Infrastruktur dan Pengurusan Air Belanda tahun lalu, yang meminta para pemaju untuk mencadangkan penyelesaian blockchain untuk pembangunan MaaS.

Sony menyatakan bahawa BCDB tidak terbatas pada MaaS, dan dapat digunakan dalam berbagai aplikasi untuk kota pintar, di mana data sensor berskala besar perlu dibagikan secara telus dan selamat di rangkaian yang terdesentralisasi. Dalam pengumumannya hari ini, Sony menunjukkan perkembangan teknologi dompet perkakasan matawang digital dan penggunaan blockchain untuk pengurusan hak kandungan digital, bersama dengan projek blockchain lain yang sedang dalam perancangan.

Rujukan: 

https://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/202004/20-030E/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.