Default – Above Header Ads

Starbucks dan McDonald Dikatakan Sedang Menguji Matawang Digital China

 

Khabar angin muncul dalam ujian dunia nyata yang akan datang mengenai cadangan matawang yuan digital Cina. Menurut penerbitan China Interchain Pulse, sebuah persidangan promosi diadakan pada 22 April di bandar Xiong’an, yang terletak berhampiran dengan Beijing. Agensi kerajaan, pemaju matawang digital dan pedagang yang mengambil bahagian dalam projek perintis yang akan datang telah dijemput.

Inisiatif ini adalah sebahagian daripada program Xiong’an Smart City. Ia bermula pada 25 September 2019 sebagai sebuah persatuan perusahaan, institusi pendidikan tinggi, institusi penyelidikan dan syarikat teknologi. Lembaga pengarahnya merangkumi syarikat seperti Huawei, Tencent, Alibaba Group, Baidu dan lain-lain. Oleh itu, persidangan ini disertai oleh pelbagai institusi pemerintah daerah, seperti cabang Xiong’an dari Jawatankuasa Pembangunan dan Pembaharuan Nasional, yang mengkhususkan diri dalam teknologi baru, serta cabang-cabang tempatan Bank Rakyat China, yang mengembangkan matawang digital.

Pengendali matawang digital yang dicadangkan juga hadir. Ketua dari Ant Financial dan Tencent hadir, yang merupakan syarikat yang bertanggungjawab keatas Alipay dan WeChat – yang kini merupakan platform pembayaran digital yang paling meluas.

Akhirnya, persidangan itu merangkumi pelbagai syarikat dalam industri runcit, terutama makanan dan minuman, yang menunjukkan bahawa ini akan menjadi pedagang pertama yang menguji yuan digital. Senarai tersebut merangkumi Starbucks dan McDonald’s, serta banyak syarikat katering, hotel, pasar raya, kedai buku dan penjual makanan jalanan.

Xiong’an adalah kota baru yang sedang dalam pembinaan, dan ia dirancang untuk mengambil beberapa fungsi ibu kota. Salah satu syarikat yang terlibat dengan projek perintis itu ialah Zhonghai SPV, sebuah entiti tujuan khas yang bekerja dalam pembinaan bandar tersebut. Interchain Pulse berspekulasi bahawa pekerjanya akan menjadi yang pertama menggunakan matawang digital, kerana ia adalah satu-satunya syarikat bukan runcit pada persidangan tersebut.

Rujukan:

https://www.hulianmaibo.com/posts/info/45622 

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.