Default – Above Header Ads

SWIFT Mara ke Hadapan dengan penggunaan DLT oleh Hyperledger

SWIFT Gembira Atas Kejayaan Pembuktian Konsep DLT

Pada 8 Mac, koperasi kewangan SWIFT, bank-bank ahli yang jumlahnya sekitar 11,000, mengeluarkan kenyataan akhbar yang menyatakan kejayaan percubaan baru-baru ini untuk menggunakan teknologi lejar teragih (DLT) oleh Hyperledger untuk “menyokong pemantauan kecairan dan penyelarasan mudah tunai secara automatik. ”

Pembuktian konsep (PoC), di mana SWIFT memanggilnya sebagai “salah satu ujian DLT terbesar dan paling bercita-cita tinggi”, bertujuan untuk menguji keberkesanan teknologi lejar teragih untuk menyelaraskan akaun Nostro, yang merupakan akaun bank yang dimiliki oleh satu bank yang ada pada buku bank yang berbeza. Ini melibatkan dua bank yang terletak di negara yang berbeza dan dengan itu mengendalikan mata wang yang berbeza.

Siaran akhbar menunjukkan bahawa bersama-sama, aset DLT dan SWIFT dapat menyediakan “asas yang diperlukan untuk aplikasi kewangan multi-bank.” Koperasi itu berjanji untuk bekerjasama dengan ahli-ahlinya untuk mengatasi beberapa sekatan yang menghalang DLT daripada digunakan di seluruh rangkaian. Secara keseluruhannya, “PoC berjalan dengan sangat baik, membuktikan kemajuan hebat yang telah dicapai oleh DLT dan juga Hyperledger Fabric secara khususnya.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/swift-glows-over-successful-dlt-proof-of-concept