Default – Above Header Ads

Syarikat Permulaan Australia Tawarkan Token Dagangan Emas Dengan Konsep Baru

Permulaan Australia Meld Gold akan melancarkan platform blokchain bagi token dagangan emas pada suku ketiga tahun 2020. Meld Gold berkata platform itu akan menawarkan kaedah digital untuk membeli dan menjual emas fizikal yang lebih cekap dan telus berbanding pasaran emas tradisional.

Tidak seperti token yang disandarkan emas lain, penerbit tidak mempunyai simpanan emas dalam jagaannya sendiri – sebaliknya setiap token mewakili satu gram emas yang dipegang di pelbagai syarikat dalam rangkaian, termasuk Melbourne Mint. Platform prototaip asal dibina menggunakan Ethereum (ETH) pada pertengahan 2019, tetapi versi akhir sedang dibina dengan kerjasama Algorand (ALGO). Platform ini akan dilancarkan pada bulan Julai atau Ogos 2020.

AJ Milne, pengurus besar Meld Gold, berkata ia telah menandatangani perkongsian dengan pelbagai perniagaan dalam rantaian bekalan emas yang akan bermula dengan menggunakan platform sebaik sahaja pelancaran. Milne menjelaskan bahawa setiap token akan disandarkan kepada satu gram emas, tetapi, “sebagai token industri yang terdesentralisasi, emas akan dipegang di rantai bekalan.” Dia menambah lagi, “Peti besi bebas akan terus memegang emas, seperti kilang pemprosesan emas kerana mereka menerima setiap emas di setiap rantaian bekalan, token emas boleh dicetak dan direkodkan. Tiada satu entiti yang akan memegang semua emas (iaitu tiada titik pusat kegagalan). “

Tidak akan ada bekalan tetap untuk token itu, dengan penciptaan dan penghapusan token yang “ditentukan oleh permintaan pasaran dan pembekalan dari gabungan pasaran emas tradisional dan pasaran digital.” Meld akan bertindak sebagai pembuat pasaran dalam sistem, dan tidak ada urus niaga atau penyimpanan yang ditanggung dengan menggunakan platform.

AJ menekankan bahawa emas yang dipegang dalam sistem itu akan diaudit secara bebas, sambil menambah bahawa “penalti yang berat” akan “dikenakan ke atas pelaku yang tidak baik.” Semua entiti yang berminat untuk menyertai rangkaian akan menjalani proses pemeriksaan.

Rujukan:

https://en.prnasia.com/releases/global/meld-transforms-gold-into-a-digital-asset-with-algorand-276517.shtml

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.