Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Syarikat Permulaan Blockchain Bertujuan Membantu Petani India Mendapatkan Harga Hasil Tanaman yang Adil

 

Syarikat permulaan teknologi agro berasaskan blockchain, Agri10x telah menjalin kerjasama dengan kerajaan India untuk membantu petani menjual hasilnya secara langsung kepada pembeli. Menurut laporan yang diterbitkan oleh saluran berita tempatan Standard Business, Agri10x akan mendapat akses kepada setengah juta pusat perkhidmatan bersama kerajaan yang akan membantu petani di kawasan luar bandar mendaftar di platform Agri10x.

Laporan penjualan makanan yang dihasilkan oleh petani India menunjukkan bahawa antara 69 hingga 73% hasil petani dijual di bawah Harga Sokongan Minimum (MSP). Kerana kegagalan agensi kerajaan berhubung dengan petani, mereka terpaksa menjual sisa hasil petani kepada orang tengah dengan keuntungan hampir sifar. Ketua Pegawai Eksekutif Agri10x Pankajj Ghode dalam satu kenyataan mengatakan bahawa platform mereka akan mengeluarkan orang tengah dan melibatkan petani secara langsung dengan pembeli. industri pertanian. ”

Berdasarkan keadaan petani India sekarang, jika Agri10x dapat memenuhi janji untuk menghubungkan petani di seluruh India dengan pembeli tempatan dan global, ini dapat meningkatkan pendapatan petani secara signifikan. COO Agri10x Abhijith Naraparaju menyatakan bahawa Agri10x akan memperluas perkhidmatannya dari peringkat negeri ke peringkat nasional. Mereka mensasarkan untuk memperolehi lebih dari 3 juta petani di platform mereka pada akhir tahun ini.

Rujukan: 

https://www.business-standard.com/article/pti-stories/agri10x-partners-with-govt-to-help-farmers-directly-sell-their-produce-in-market-120051201374_1.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.