TD Bank di Kanada Pertimbangkan Blockchain untuk Menjejak Aset

Salah satu bank terbesar di Kanada mungkin mempertimbangkan penggunaan rantaian awam untuk mengesan aset secara digital. Dalam permohonan paten yang diterbitkan pada hari Khamis, TD Bank menggariskan bagaimana ia boleh menggunakan tekinologi lejar teragih untuk membantu urus niaga transaksi komputer. Dalam skema itu, komputer akan membuat blok data di mana maklumat mengenai aset yang dijual, nilai mereka dalam mata wang tertentu dan transaksi itu sendiri akan disimpan.

Difailkan pada September 2016, tidak jelas jika bank itu telah mengejar idea ini lebih awal daripada permohonan itu. Walau bagaimanapun, ia adalah petunjuk menarik yang ketara, kerana kerja-kerja blockchain bank besar secara amnya terhad kepada blockchain swasta atau yang dibenarkan (walaupun mungkin berubah). Pemfailan ini menawarkan pujian yang mencukupi untuk blockchain awam, di mana setiap individu yang menjalankan perisian mungkin berjaya meluluskan transaksi.

“Salah satu kelebihan utama sistem berasaskan blockchain adalah sifat umum seni bina blockchain yang membolehkan sesiapa sahaja di dalam masyarakat untuk mengkaji kandungan lejar dan mengesahkan pemilikan,” kata permohonan tersebut. Melangkah lebih jauh, lejar seperti itu akan membolehkan sesiapa sahaja untuk mengesahkan bahawa transaksi berlaku, ketika menggunakan platform yang terdesentralisasi meningkatkan redundansi, dengan demikian “[meminimumkan] risiko pemalsuan maklumat.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/td-bank-considers-public-blockchain-for-asset-tracking/